-

Studie try-out Saxion Enschede

Ontwerp en bouw een brug

Waar het om gaat

In deze studie try-out komen verschillende kenmerken van de opleiding Werktuigbouwkunde (WB) aan de orde. Je ontdekt zelf hoe je theoretische werktuigbouwkundige kennis toepast in het maken van een ontwerp voor een constructie. Schuilt er in jou een echte ingenieur? In deze studie try-out kom je daar vast achter!

Wat je al moet weten

Bij deze praktische en projectmatig opgezette opleiding en ook bij deze studie try-out is een gemotiveerde en serieuze houding van doorslaggevend belang. Je moet goed kunnen luisteren en analyseren. Ook verwachten we dat je met eigen ideeën komt en die in een schets omzet. Verder is het van belang dat je goed samen werkt met anderen en een plan voor je project kunt maken. Tijdens de drie middagen komen wiskundige berekeningen aan de orde, maar ook begrippen uit de natuurkunde zoals krachten, materiaalkunde, snelheid, stabiliteit en vormgeving.

Wat ga je doen

Allereerst vertellen we je in grote lijnen wat de opleiding inhoudt en krijg je een kort werkcollege over de beginselen van sterkteleer. Daarna ga je aan de slag met je ontwerp van een (schaalmodel) brug. Je werkt systematisch aan je opdracht, net als bij een hbo-opleiding. Dat betekent dat je instructies krijgt, maar dat je ook met een bepaalde mate van zelfstandigheid in een projectgroep aan de opdracht werkt.

Bij het uitvoerende deel in de werkplaats werk je gewoon tussen studenten die deze opleidingen volgen, dus je krijgt ook een realistische indruk van hun lessituatie. In drie middagen ontwerp, bouw en test je je eigen brug. Jouw activiteiten komen neer op ongeveer 8 uur projectwerk en daarnaast instructies, zelfwerk (o.a. schetsen en oriëntatie).

Begeleiding

Je wordt begeleid door hbo-docenten en studenten van de opleiding WB.

Beoordeling

De beoordeling vindt plaats aan de hand van je deelname, inzet en bijdrage. In principe dien je iedere bijeenkomst aanwezig te zijn.

Beroeps-orientatie

Met je ingenieursdiploma betreed je een high tech en innovatief vakgebied. Je kunt aan de slag bij grote bedrijven (multinationals), maar ook het midden- en kleinbedrijf behoort tot de mogelijkheden. Daarnaast kun je werken bij ingenieursbureaus en onderzoeksinstellingen. Voorbeelden van werkgevers zijn: Siemens, VDL, Shell, DSM, Stork, Philips, Viro, Tebodin, KEMA, ECN en TNO.

Inschrijving

Schrijf je in voor 1 mei (via studielink), dan ben je verzekerd van een plaats bij de opleiding.

Meer info over aanmelden op saxion.nl/aanmelden.Instelling
Saxion Enschede

vakken
Wiskunde en Natuurkunde

studielasturen
15

klassen
havo 5 en vwo 6

periode
16, 23 en 30 november van 13.15 - 16.00 uur

deelnemers
min. 5, max. 15

opleidingen
Werktuigbouwkunde

profielen
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & TechniekDe inschrijfdatum voor deze Studie try-out is verstreken.
-