-

Studie try-out Saxion Deventer

Er zit muziek in de financiƫle en fiscale functie (Deventer)

Waar het om gaat

Voor een aankomend bedrijfseconoom ligt de wereld open: je kunt kiezen voor een baan als medewerker financiële administratie bij een handelsonderneming, als kredietbeoordelaar of beleggingsadviseur bij een bank, als cash manager of controller bij een internationaal bouwbedrijf of als hoofd van de financiële administratie bij een ziekenhuis. Maar ook bij een tijdelijk project zoals het organiseren van een concert spelen financiën een rol en is de bedrijfseconoom belangrijk. Welke baan je ook kiest, bedrijfseconomen houden zich onder meer bezig met het samenstellen en beoordelen van financiële overzichten, het opstellen van budgetten, het calculeren en analyseren van kosten en resultaten en met het adviseren van klanten en het management. Maar ze kunnen ook bedrijfskundige adviezen geven, administratieve systemen ontwikkelen, kredieten bewaken en leiding geven aan projecten.

Een accountant moet alles weten op het gebied van management en organisatie en financiële dienstverlening. Een accountant controleert niet alleen de jaarrekening van ondernemingen, maar beoordeelt ook het beleid van ondernemingen en geeft adviezen aan het management.

De fiscaal econoom adviseert ondernemingen en particulieren op het gebied van belastingen bij investeringen, beleggingen, financieringen en fusies. Hetdoel is dan om belasting te besparen. Maar een fiscalist bij de
Belastingdienst zit juist aan de andere kant van het loket: hij beoordeelt dan of de belastingaangifte wel klopt.

Deze studie try-out geeft je een duidelijk zicht op het beroep van een bedrijfseconoom, een accountant en van een fiscaal econoom. Ook worden de verschillen tussen de opleidingen aangegeven en gaan we na welke vaardigheden en kennis nodig zijn voor de opleidingen en de beroepen en hoe dat bij jou past.
Uiteindelijk moet uit de studie try-out blijken of de opleiding voor jou een aantrekkelijke studie is of niet.

Wat je al moet weten

In deze studie try-out wordt gewerkt aan vaardigheden die in je studie en beroep van pas komen, zoals zelfstandig werken, analytisch vermogen, samenwerken en informatie verzamelen . De studie try-out sluit inhoudelijk aan op het vak Economie en op het vak Management & Organisatie.

Wat ga je doen

Je gaat de financiële haalbaarheid van een popconcert doorrekenen. In een groepje van 3 leerlingen werk je op je eigen school aan een (kleine) opdracht. Je krijgt inzicht in de financiële aspecten van het organiseren van een concert: Hoe beheers je dat zodanig zodat het ook economisch een succes wordt? En waar zal een accountant na afloop naar kijken om te zien of alles wel goed verlopen is? Wat is de rol van een fiscalist hierbij? Twee middagen ben je te gast bij Saxion en op één middag brengen we een bezoek aan een bedrijf. Op de slotdag komen afgestudeerden wat vertellen over hun ervaringen met school en hun eerste ervaringen op de arbeidsmarkt.

Begeleiding

Je krijgt les en begeleiding van hbo-docenten.

Beoordeling

Aanwezigheid is verplicht en de opdracht dient voldoende te worden uitgewerkt. Je krijgt een beoordeling als aan deze voorwaarden is voldaan.

Beroeps-orientatie

(Zie: 'Waar het om gaat')

Inschrijving

Profiel E&M geeft rechtstreekse toelating. Voor de andere profielen gelden toelatingseisen.Instelling
Saxion Deventer

vakken
Profiel E&M

studielasturen
20

klassen
5 havo, 6 vwo

periode
16, 30 november en 14 december 2017 van 13.15-16.00 uur

deelnemers
min. 10, max. 24

opleidingen
Bedrijfseconomie
Accountancy
Fiscaal Recht en Economie


profielen
- Economie & Maatschappij


De inschrijfdatum voor deze Studie try-out is verstreken.
-