-

Studie try-out Saxion Enschede

De match tussen design & techniek

Waar het om gaat

In deze studie try-out maak je op een praktische manier kennis met verschillende aspecten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO). Ontdek zelf hoe technisch het vak van de industrieel ontwerper eigenlijk is, en hoe de ontwerper van een bepaald product bij het bedenken en uitwerken van zijn concept theoretische kennis toepast in de praktijk. Heb jij het in je om een echte ontwerper te worden? In deze studie try-out kom je daar vast achter!

Wat je al moet weten

Bij deze praktische en projectmatig opgezette opleiding en ook bij deze studie try-out is een gemotiveerde en serieuze houding van doorslaggevend belang. Je moet goed kunnen luisteren en analyseren. Als ontwerper zet je je ideeën om in een concept. Dit verwachten we tijdens deze studie try-out dus ook van jou als aspirant-ontwerper. Verder is het van belang dat je goed samenwerkt met anderen en een plan kunt maken voor je ontwerpproject. Tijdens de drie middagen komen begrippen als materiaalkunde, stabiliteit, ergonomie en vormgeving aan de orde. Je hoeft echt niet geweldig te kunnen tekenen of het gevoel te hebben creatief te zijn. Sterker nog: we hopen dat we jou kunnen laten zien dat het aanboren en het gebruiken van je creativiteit te leren is. Het is aan jou om er iets mee te doen!

Wat ga je doen

Om te beginnen hoor je van ons waar het in deze opleiding om draait; wat houdt het eigenlijk in om een industrieel ontwerper te zijn? Daarna ga je zelf aan de slag. Je bedenkt en ontwerpt een prototype van een gebruiksvoorwerp dat je kunt maken uit plaatmateriaal. Een technisch doordacht en functioneel product, dat bij wijze van spreken in een supermarkt of winkel kan komen te liggen. Je werkt systematisch aan je opdracht, net als bij de hbo-opleiding. Je krijgt instructies van de begeleidende docent en je werkt in een projectgroepje of individueel aan de opdracht. Hierbij werk je bij het uitvoerende deel van de opdracht in onze modellenwerkplaats tussen studenten die deze opleidingen volgen. Je ontwerpt, bouwt en test je eigen prototype. Jouw activiteiten komen neer op 8 uur projectwerk en daarnaast wat zelfwerk, o.a. schetsen en oriëntatie, moodboard en de eindpresentatie.

Begeleiding

Je wordt begeleid door hbo-docenten en studenten van de opleiding IPO.

Beoordeling

De beoordeling vindt plaats aan de hand van je deelname, inzet en bijdrage. In principe dien je alle bijeenkomsten aanwezig te zijn.

Beroeps-orientatie

Een ontwerper is een breed opgeleid persoon. Je kunt op heel veel plekken terecht. Je kunt denken aan ontwerp en ingenieurs bureaus om aan constructies te rekenen, maar ook als projectleider ben je goed op je plek. Je kunt zelfstandig projecten afhandelen dus ook als werkvoorbereider kun je je goed redden. Bedenk dat achter elk product een ontwerper heeft gezeten, van tandenborstel tot ophaalbrug, alles is ooit een keer door iemand bedacht. En dat zou jij kunnen zijn.

InschrijvingInstelling
Saxion Enschede

vakken
wiskunde en natuurkunde

studielasturen


klassen
5 havo / 6 vwo

periode
16, 23 en 30 november 2017 van 13.15 tot 16.00 uur

deelnemers
min. 5, max 20

opleidingen
Industrieel Product Ontwerpen (IPO)

profielen
- Natuur & Gezondheid
- Natuur & TechniekDe inschrijfdatum voor deze Studie try-out is verstreken.
-